fredag 9 december 2011

Glöm inte...att lägga in lutfisken ;o)

Jag delar denna dag med många andra Annor så Grattis på namnsdagen Girlz!

Detta står att läsa hos Nationalencyklopedien (tur att jag bara behövde skriva och inte säga det ;O)
"Anna, jungfru Marias mor, firas i kalendern den 9 december. Dagens placering kan bero på att dagen förut i gamla svenska almanackor hette Marie afl., en förkortning av Marias obefläckade avelse. Maria, mor till Jesus, hade – påven upphöjde det till en trosdogm 1854 – fötts av Anna som blivit gravid av en kyss från sin dåmera 80 år gamle man Joakim.
I det svenska bondesamhället kom just Annadagen att bli en viktig tidpunkt för julförberedelserna. Det var på Annadagen som man skulle lägga lutfisken i blöt för att den skulle få precis rätt konsistens till julafton två veckor senare. Det var vidare på Annadagen som julbyk, julbak och ljusstöp skulle sättas i gång. Och på Annadagen – där vintersolståndet var placerat fram till almanacksreformen 1753 – skulle julölet vara färdigt för en första avsmakning. ”Anna den granna, hon kommer med kanna” rimmade man och bjöd hem släkt och vänner för en första kanna av det alkoholstarka ”jäsölet”.
För den som trodde på övernaturliga krafter fanns det mycket att iaktta när man bryggde öl. En vanlig sed var att hurra när jästen lades i. På sina håll, enligt Ebbe Schön (Julen förr i tiden, 1980), ropade man i stället ”hoj” eller ”hej lustig” så högt man orkade när jästen kastades i, och då skulle jäsningen gå fint. I Västergötland satte man fart på jäsningen genom att springa runt i huset.
Ölet var i Norden länge av stor betydelse för julens rätta firande. Under vikingatid kallades julfirandet rätt och slätt att ”drekka jól” under denna ”festernas fest”, som ordet ”jól” anses betyda.
(Artikeln publicerad 2002-12-13)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar